به گزارش جام جم آنلاین، نابودی درختان خیابان خیابان ولیعصر وارد مرحله تازهای شده است، اگر در گذشته به بهانههای مختلف یک یا دو درخت در این خیابان قطع میشد، این روزها برای مرگ گروهی درختان این خیابان نقشه میکشند. در تازه ترین اتفاق مالک یک ساختمان برای بهتر دیده شدن نمای ملکش اقدام به خشکاندن 13درخت چنار کهنسال کرده است.
روز گذشته ماجرای خشکاندن 13 درخت در شورای شهر تهران نیز مطرح شد و مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران از این گفت که مراجع قضایی و دادستانی باید با متخلف این پرونده برخورد کنند.
با این حال سمیه رفیعی، رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس در گفتوگو با جام جم آنلاین این اتفاق را حادثهای جدی میداند. او بر این باور است که درختان خیابان ولیعصر آنقدر برای تهران و شهروندانش ارزش دارند که این پرونده پای شهردار تهران را به صحن شورا باز کند و اعضای شورای شهر درباره این حادثه از او باز خواست کنند.
او دلیل شکل گیری این تخلف را کم کاری شهرداری میداند و میگوید: این حادثه به دلیل نبود نظارت از سوی شهرداری رخ داده است، چراکه مسؤولیت مستقیم نگهداری از فضای سبز شهری به عهده شهرداری است.
بنابراین شهرداری تهران برای حفظ محیط زیست باید نظارت دقیقتری انجام دهد تا حوادثی مانند خشکاندن درختان ولیعصر دیگر اتفاق نیفتد.
آن طور که او توضیح میدهد سوداگران برای افزایش بهای ملک خود و دیده شدن نمای آن به راحتی اقدام به خشکاندن درختان خیابان ولیعصر میکنند.
رفیعی با تاکید بر اینکه شهرداری باید در خصوص این مساله پاسخگو باشد، عنوان میکند: تعداد زیادی از درختان خیابان کهنسال خیابان ولیعصر از بین رفتهاند. به همین دلیل حفظ تعداد باقیمانده از اهمیت بالایی برخوردار است.
او با اشاره به اینکه دادستانی نیز به این پرونده وارد شده است، ادامه میدهد: فراکسیون محیط زیست مجلس نیز نحوه رسیدگی به این پرونده را پیگیری میکند.
کارشناسان محیط زیست معتقدند اگر با متخلفی که سبب خشکیدن درختان ولیعصر شده به شکل جدی برخورد نشود این حادثه ممکن است دوباره تکرار شود به همین دلیل باید این حادثه از زوایای مختلف بررسی شود.
آن طور که علیمحمد مختاری، مدیرعامل سازمان بوستانها و فضای سبز شهر تهران درباره مجازاتی که برای متخلف خشکاندن درختان در نظر گرفته شده گفته متخلف مکلف شده است که ۱۳درخت را در همان موقعیت و با همان ویژگیها بکارد.
این درحالی است که برخی کارشناسان معتقدند برای این متخلف باید اشد مجازات در نظر گرفته شود. ذبیح اله اعظمی ساردویی، سخنگوی کمیسیون منابع طبیعی مجلس نیز چنین نظری دارد.
او در گفتوگو با جام جم آنلاین بر برخورد مناسب با متخلفی که درختان را خشکاندهاند، تاکید میکند و میافزاید: باید اشد مجازات برای متخلفان در نظر گرفته شود تا چنین حادثهای تکرار نشود.
اعظمی ساردویی میگوید: تعدادی از اعضای کمیسیون منابع طبیعی مجلس نیز برای بازدید میدانی از آسیب وارد شده به درختان به خیابان ولیعصر خواهند رفت تا گزارش مناسبی آماده کرده و آن را در اختیار رئیس مجلس قرار دهند.
خشکاندن 13 درخت در خیابان ولیعصر مسالهای نیست که بتوان از کنار آن به راحتی گذشت، زیرا برای خشکاندن این درختان افراد زیادی باید چشمشان را روی هم گذاشته باشند.
محمد درویش، فعال محیط زیست نیز در این باره به جام جم آنلاین میگوید: ماجرای خشکاندن 13 درخت در خیابان ولیعصر نشان میدهد نظارتها در شهرداری تهران به درستی انجام نمیشود، زیرا پروسه خشکیدن درخت پروسهای نیست که در مدت یک یا دو روز انجام شود. به همین دلیل اگر نظارتها به درستی انجام میشد چنین حادثهای رقم نمیخورد.
او ادامه میدهد: اگر زمستان بود میشد بهانه آورد که مسؤولان متوجه خشکاندن درختان نشدهاند. اما این درختان در فصل تابستان خشکانده شدهاند و شرایط آنها نسبت به درختان سالم به راحتی قابل تشخیص و مشاهده بوده است.
این درحالی است که پیمانکاران مشخصی وظیفه رسیدگی به فضاهای سبز خیابان ولیعصر را به عهده دارند.
درویش عنوان میکند: پیمانکار قسمتی که درختان آن خشکیده نیز مشخص است. به همین دلیل به قول معروف باید مشخص شود چه حقحسابهایی پرداخت شده تا برخی چشمشان را روی این مساله ببندند.
این فعال محیط زیست تاکید میکند: شهردار تهران نیز که ادعای پاکدستی میکند باید با متخلفان و ناظران متخلف برخورد کرده و اسامی افرادی را که در این حادثه نقش داشتهاند، اعلام کند.
پرونده خشکاندن چنارهای خیابان ولیعصر توجههای زیادی را به خود جلب کرده است به همین دلیل مسؤولان باید با برخورد مناسب با متخلفان ثابت کنند برای حفظ محیط زیست سنگ تمام میگذارند.
فراموش نکنیم که تهران از مشکلات محیط زیستی فراوانی رنج میبرد از آلودگی هوا گرفته تا بحران آب و فرونشست زمین. مشکلاتی که فقط با مشارکت شهروندان قابل کنترل است. این درحالی است که برخورد نامناسب با متخلفان پروندههایی مانند خشکاندن 13 درخت در خیابان ولیعصر سبب کاهش سرمایههای اجتماعی میشود و با از دست رفتن این سرمایه نمیتوان امیدی به مشارکت شهروندان و بهبود شرایط محیط زیست کشور داشت.
مهدی آیینی | خبرنگار جام جم آنلاین
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد